APROVADA LA MOCIÓ DE L'AMI VINCULADA A UNA CONSULTA POPULAR.

El ple de l'ajuntament ha aprovat que Blanes s'adhereixi a l'AMI si la ciutadania de Blanes així ho vota en una consulta popular.

Aquest 30 de juliol de 2015, han passat dues coses bones a l'ajuntament de Blanes i totes dues tenen a veure amb la qualitat de la participació ciutadana en democràcia. La primera és que 17 regidors de 20 que han assistit al ple han votat a favor que el poble de Blanes s'adhereixi a l'AMI si democràticament i mitjançant una consulta donen per bo el vot fet al Ple de  l'ajuntament. La segona és que la defensa de la moció ha estat feta per la societat civil mitjançant la veu de la representant de l'ANC a Blanes. De totes dues coses ens congratulem. Admetem que cal que millorem tots plegats la coordinació i la comunicació per a arribar a acords en el futur, però el resultat ha estat bo i l'admetem de totes totes.

Les raons per formar part de l'AMI han estat exposades per la Mireia Maeso de l'ANC en forma, en qualitat i en temps. Ha estat un goig com a partit polític d'esquerres, republicà i independentista sentir la ciutadania lliure exposant raons que defensen la llibertat i la democràcia de tot un poble a la sala de plens.

L'Àngel Canosa ha exposat les raons per les quals acceptàvem transaccionar la moció i admetíem l'esmena que ens aportava ICV-EUiA-Pirates que plantejava la necessitat que l'aprovació feta pel ple fos assumida per la ciutadania. Així ho entenem els ponents i els esmenants i així queda reflectit a la moció. El que s'ha aprovat avui ha estat això: aprovem la moció de l'AMI sempre que sigui avalat pel vot lliure de la ciutadania de Blanes. La resta són lectures parcials i excusatòries. Mirarem d'explicar-ho després. Abans, volem agrair als grups polítics que han votat a favor. A la CUP i a CiU per ser coherents amb el pacte signat abans de les eleccions amb l'ANC i fer suport a la moció amb l'esmena afegida. A ICV-EUiA-Pirates per buscar camins perquè Blanes pugui arribar a ser membre de l'AMI. A Batega per assumir públicament que defensaria en el plenari el sentit de la votació de la ciutadania. Al PSC per votar a favor de la moció, que diu el que diu.

Al PP i a Ciudadanos, els volem agrair que sigui tan senzill entendre el seu missatge sempre: defensa a ultrança del NO a tot amb un legalisme tristoi i amb un discurs antidemocràtic.

En tot cas, i, paradoxalment, la feblesa democràtica ha estat un dels efectes que també ha evidenciat aquesta moció. D'una banda, qui ha votat sabent perfectament què votava i què assumia: ERC, CiU, ICV-EUiA-Pirates, Batega, CUP. Hem votat que entrem a l'AMI si la ciutadania ho aprova en la consulta que s'ha decidit fer. De l'altra, els qui han votat a favor o en contra però ho han fet fent veure que ells voldrien votar una altra cosa... o no. Ens expliquem. El cas més evident ha estat el de Ciudadanos: ha intentat fer un al·legat de dignitat constitucionalista i ha fet "LA" interpretació de com s'han d'entendre  els estatuts de l'AMI, la mare de tots els dimonis independentistes i de tots els disbarats jurídics, ens ha ensenyat a llegir que els estatuts de l'AMI demanen majoria absoluta en votació de ple i ha insistit fins que ha cansat l'auditori que el que s'aprovava era clarament NOMÉS l'opció de fer una consulta. Ha intentat, doncs, reduir la moció al fet que NOMÉS es votava a favor de fer la Consulta. I van i voten en contra... Però, anem a veure, amiguets i conCiudadanos, si NOMÉS votàvem fer una consulta... com se us acut votar en contra? O és que heu votat en contra perquè sabíeu que el que estàvem fent era aprovar l'adhesió a l'AMI vinculant-la a una consulta ciutadana? Sí, és la segona opció. El subconscient us ha traït perquè, si estàvem votant el que matxaconament dèieu que votàvem (una CONSULTA) com pot ser que no voteu que sí? Només pot ser per dues raons:
a. Heu votat que NO, perquè realment estàvem votant l'adhesió a l'AMI.
b. Heu votat que NO, perquè això de la democràcia no va amb vosaltres i abans de defensar legítimament la no adhesió a l'AMI davant de la ciutadania preferiu impedir que es pugui votar. Un déjà vu? Una constant en tarannàs antidemocràtics com el que demostra Ciudadanos i PP sempre amb la llei a la mà per aixafar el dret democràtic a exercir el vot. Observem el que va passar amb l'estatut del 2006 quan ja havia estat votat pels catalans: es van passar la votació per l'engonal. Observem què va passar el 9N: ens van negar el dret al vot. 
Els de sempre dient i fent el de sempre.

El PSC, però, per boca de la seva portaveu, ho ha fet més fi, això de devaluar la democràcia. Ha insistit molt, molt, moltíssim que ells, els socialistes, tenien llibertat de vot per a qüestions que s'escapaven de l'àmbit local, i que el que ells votaven era només una CONSULTA (us sona?). I un cop ha quedat clar que ells anaven a votar que sí perquè es fes la consulta i res més ha dit que encara que la consulta surti a favor s'ha de tornar a votar al ple perquè ells són federalistes i llavors votarien que no. No és que ells defensarien el NO en els dies previs a la consulta i votarien NO en la consulta. Ha dit que un cop sortís positiu a favor d'anar a l'AMI ells volien votar NO al ple. Democràcia en estat pur, oi?

Bé, sigui com sigui. El Ple de Blanes ha aprovat amb 17 vots a favor que l'ajuntament pugui adherir-se a l'AMI un cop s'hagi fet la consulta i la ciutadania voti que sí que vol l'adhesió. La resta queda en interpretacions i evasives. Llegiu la moció aprovada i ho veureu. 

Ara ens caldrà saber si totes les forces que han votat sí a aquesta moció defensaran el Sí també en la campanya de la Consulta (ho desitgem de tot cor) i si, cas que l'estat no doni el permís per fer aquesta consulta (cosa que podria passar per enèsima vegada), les forces que han defensat el SÍ al ple es plantejarien votar un SÍ de dignitat democràtica a l'adhesió a l'AMI... 

Frisem per defensar davant de la ciutadania el SÍ a l'adhesió a l'AMI. Ho farem. Comptem amb tants com sigui possible.