1 de maig de 2015... 125 anys de lluita obrera. 125 anys de lluita per la dignitat.

Enguany celebrem el 125è aniversari des que el 1890 es va fer la primera mobilització.


MANIFEST


Per un nou país: contra les desigualtats i per una sortida catalana de la crisi

Enguany commemorem el 125è aniversari del primer 1r de maig, celebrat el 1890 en diverses ciutats del planeta, entre elles, i des del primer any, a Barcelona.
El 1r de maig del 2015 serà el primer dels darrers anys en que hi haurà un mínim creixement econòmic, però això no vol dir que s’estigui sortint de la crisi ni que s’estiguin creant els llocs de treball que necessitem, ni distribuint la riquesa adequadament.
Aquesta suposada recuperació econòmica es produeix a partir de la precarització de les condicions laborals, amb una forta baixada global dels salaris i pèrdua de drets. Aquest model sols porta a un empobriment de la ciutadania i a un augment de les desigualtats. I manté una alta taxa d’atur per al conjunt dels Països Catalans al voltant del 20% (Catalunya 19’8%, País Valencià 23’5%, Illes 18’8%). Com es pot sortir de la crisi fent a la gent més pobra? De què serveix el suposat creixement econòmic si la gent viu en pitjors condicions? Aquest és el model espanyol de sortida de la crisi imposat pel govern del PP i les seves reformes laborals i polítiques d’austeritat. No volem que ningú i en nom de res erosioni els estàndards socials i els drets i llibertats assolits.
Hem de construir un model català, una proposta pròpia per sortir de la crisi, sustentada en generar treball digne i empreses de qualitat. Només hi ha una manera de produir un creixement de la riquesa sostingut i arrelat i és amb un millor repartiment de la riquesa. La transició nacional i la construcció d’estructures d’estat són, així, la nostra proposta per sortir de la crisi, per disposar d'eines per eixamplar els drets i llibertats de les classes treballadores en el nou país.
ERC es compromet a treballar per:
  1. Derogar les reformes laborals impulsades pels governs del PP i del PSOE. Retornar la capacitat i força negociadora als treballadors. Retrobar la cultura laboral del diàleg i el respecte als drets adquirits i garantir la negociació col·lectiva per tothom.
  2. Impulsar veritables polítiques actives de treball, a partir de la formació i l’augment de l'orientació i formació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.
  3. Un augment del salari mínim dels 648€ actuals als 1.000€ en un període de 4 anys (quantitat equivalent al 60% del salari mitjà, tal  com contempla la Carta Social Europea).
  4. Impulsar un model propi de relacions laborals -basat en la negociació, la mediació i l’acord- amb l’extensió del TLC a totes les comarques i la seva obertura, a més dels conflictes col·lectius, als individuals.
  5. L’acció preferent a les persones en situació d'atur de més de 55 anys per garantir-ne la jubilació digna.
  6. Un pacte social per la igualtat en el treball que avanci en la igualtat salarial i de responsabilitat entre gèneres superant la diferència del 20% en els salaris entre homes i dones. 
  7. Impulsar un model salarial, lligat a la negociació col·lectiva, on els sous han d’estar referenciats al cost de la vida, al creixement del PIB i a la situació dels sectors i empreses.
  8. Enfortir l’espai català de diàleg social, on s’avanci en un gran acord de tots els agents que contempli el futur marc laboral català, cerqui les millors eines de coresponsabilitat i cogestió dels treballadors a les empreses i treballi contra les desigualtats socials.
  9. Impulsar la democràcia econòmica mitjançant l'associacionisme econòmic de treball, el cooperativisme i les diverses expressions de l'economia social com a fórmula d'apoderament dels treballadors i treballadores.
El procés sobiranista català és sobretot un procés per garantir un millor i més just repartiment la riquesa i el poder. La futura constitució de la República Catalana ha de ser avançada socialment i recollir aquests anhels.
És per tot això que aquest 1r de maig us convidem a enfortir les organitzacions sindicals catalanes, a organitzar-vos al vostre lloc de treball, barri, poble o ciutat, treballar al Fòrum Sindical d’ERC i participar presencialment en totes les convocatòries d’aquest 1r de maig a arreu del país, omplint-les d’estelades.
En record de tots els homes i dones que aquests 125 anys han sortit al carrer el 1r de maig, a voltes jugant-se-la, que han sigut llavor del progrés social i la dignitat dels treballadors i treballadores catalans.
Visca el poble treballador català!  
Visca els Països Catalans en llibertat i justícia social! 
I Visca el 1r de maig!