La participació ciutadana, un dels eixos principals del nostre programa.

Entenem la vida política des de la radicalitat democràtica. La ciutadania no ha de renunciar a participar democràticament després del 24 de maig.

Participació per fer fàcil el que és complex
Participació per fer fàcil el que és complex
ERC, igual que d’altres partíts polítics i agrupacions que presenten candidatura a aquestes eleccions municipals a Blanes, parla de participació ciutadana al seu programa electoral. En què es tradueix això, en el seu cas?
Per a nosaltres, ha de ser l’eix vertebrador de la nostra conducta. Pretenem que aquesta participació sigui efectiva de moltes i diverses maneres. Volem, sobretot, que sigui una realitat. A la pràctica, tenim dues propostes a partir d'aquest eix.
La primera: la manera de fer de l’Ajuntament.
A la vida del  municipi, hi ha moltes coses, moltes decisions a prendre que s’escapen no només del dia a dia (impacte econòmic, social, cultural, de futur...),  sinó que són decisions que van de vegades molt mes enllà d’un període electoral i creiem que aquestes decisions últimes les ha de prendre el poble. En aquest sentit, ens referim a idees com: la piscina municipal (tantes vegades una promesa electoral!), què fer amb l'espai urbà que tenim entre el pavelló vell i el camp de futbol abandonat, què decidim davant de la prolongació de la C-32... totes aquestes i d’altres són decisions que ha de prendre el poble de manera directa, decidir vol dir votar. Farem servir la legalitat vigent per convocar la gent a votar.
La segona: un pressupost participatiu.  Som conscients que, a la vida del municipi, hi ha decisions que, tot i no ser excepcionals com les que hem fet esment abans, sí que afecten a la vida de tots el blanencs i queden decidides en el pressupost que cada any elabora el govern i aprova el ple municipal. Per això volem que la ciutadania treballi colze a colze amb l’Ajuntament. Obrirem la casa gran a tots, individualment o col·lectivament. Un pressupost participatiu vol dir que tot serà sotmès a consens i, si s’escau, a votació, no només entre els 21 regidors sinó prèviameny entre tots aquells que vulguin participar.
Participació vol dir que qualsevol ciutadà, en nom propi o representant una entitat organitzada podrà presentar propostes i mocions al ple municipal. Vol dir que hi haurà, a més del ple mensual ordinari, un altre ple mensual com a mínim, de manera que el ple ordinari només s’ocuparà de temes estrictament municipals.
Participació és que, com a mínim una vegada a l’any, cada regidor obrirà les portes de la regidoria que encapçala  a la ciutadania, no només de portes obertes si no de calaixos oberts, que amb la deguda informació se sàpiga com està la gestió del seu departament i com s’estan fent les coses. 
Ens posarem a treballar en aquest àmbit tan aviat com arribem a l’ajuntament. El poble anirà descobrint quina és la realitat de la casa gran i del nostre poble al mateix temps que ho fem nosaltres. Farem les xerrades, exposicions, trobades, penjarem la informació al web de manera inmediata.  Anirem a buscar la resta de formacions polítiques per a poder aprovar mesures per regular que tot això sigui una realitat. Ho farem públicament, que la gent sàpiga el que diu cadascú. Aquí, començarem a elaborar el primer pressupost participatiu del poble de Blanes. Amb tots els ciutadans és com podem fer un poble millor.
I finalment, l’alcalde, aquest també s’haurà de mullar, potser el que més. No podem tenir un alcalde que, fent promeses de portes obertes, es quedi amb paraules per quedar bé, donar un copet a l’esquena o 4 frases fetes convidant a allò que mai arriba. L’alcalde i tota l’alcaldia han de ser exemple per al seu poble i un clar reflex d'una nova forma de fer política. Ha de saber recordar a cada minut qui és i com ha arribat al lloc de representació que ostenta per tal de continuar essent un blanenc més, compromès amb el seu poble, sense amics ni enemics en la seva tasca institucional, sense privilegis ni rancúnies, aprenent del passat i treballant pel futur.