ERC torna a l'alcaldia de Blanes amb Àngel Canosa després de 88 anys! Fem història. Evolucionem.

Un dia que durarà anys! El nostre company i candidat a l'alcaldia, Àngel Canosa, esdevé el primer alcalde republicà de blanes des de 1931.

ERC torna a l'alcaldia de Blanes amb Àngel Canosa després de 88 anys! Fem història. Evolucionem.
ERC torna a l'alcaldia de Blanes amb Àngel Canosa després de 88 anys! Fem història. Evolucionem.

El dia 15 d'abril de 1931, el company Bru Centrich va ser escollit alcalde de Blanes, un dia després que fos proclamada la República i un mes encara no després que ERC s'hagués constituït com a força política a Catalunya, el 19 de març de 1931. Havia estat escollit com a regidor el dia 12 i havia participat de la proclamació de la República (després d'unes eleccions municipals que de facto van ser enteses com a plebiscitàries arreu). Anys de govern en què va tenir com a eix central l'escolarització. República és això: igualtat i equitat, ciutadania dignificada, que ningú no quedi enrere, que guanyi tothom perquè tothom és l'amo del bé comú.

Àngel Canosa ha estat escollit alcalde de Blanes el dia 15 de juny de 2019, 88 anys i dos mesos després. ERC torna a ser el partit que la ciutadania ha col·locat en la responsabilitat de governar aquest Blanes, el del 2019 fins el 2023. Amb l'alcalde i els 4 regidors de govern, Olga López, Albert Sanz (President de la Secció Local), Marina Vall-llosada i Carlos Garzón (Jovent) assumim el repte amb un equip determinat a guanyar el canvi per a la ciutat que estimem i volem veure situada on li correspon "a Catalunya, a la Mediterrània i al mon sencer", en paraules de l'alcalde en el ple de constitució que va dur-se a terme ahir al Teatre de Blanes.

L'Àngel Canosa també liderarà un projecte que torna a posar l'educació, la formació de la ciutadania, com un dels eixos principals de govern. La història no es repeteix: evoluciona.

Una investidura que fa justícia als vots populars

Després d'un intent frustrat d'investir el candidat de BCP, en Jordi Urgell, mitjançant un pacte de govern entre PSC i Blanes En Comú Podem, ja que només va obtenir 10 vots dels 21 regidors i regidores, la investidura de l'Àngel Canosa, com a candidat de la força més votada en les eleccions del 26 de maig de 2019, va ser un mecanisme fixat per la llei. Una llei que, a Blanes, va ser aplicada com un acte de justícia. No perquè no hagués estat legítim l'alcalde que hagués sortit del pacte no reeixit, sinó perquè es produïa després que ERC hagués intentat fer aquest mateix pacte a 10 amb BCP. Una suma reforçada ja que garantia una alcaldia per al progrés de Blanes i un govern fort per a fer polítiques socials i dinamitzadores de l'economia, de la cultura i de la vida ciutadana. És això el que va reconèixer l'assemblea de militants, amics i simpatitzants d'ERC a Blanes la nit del 12 de juny quan subscrivia per unanimitat el preacord que s'havia negociat amb BCP.

No entrem a valorar les raons que va assumir l'assemblea dels companys i companyes de BCP. Només posem en relleu que la nostra assemblea i els nostres negociadors sempre vam buscar aquest acord i només aquest acord. Agraïm als nostres negociadors l'esforç constant per fer possible que Blanes comencés amb un govern potent de 10 regidores i regidors decidits a ser la punta de llança del canvi que la ciutadania va votar majoritàriament.

No volem fer més sang d'una tria que ens decep, sí, però que situem estrictament en l'àmbit de la política que, com tothom sap, és l'art de fer real el que és imaginat. Afirmem, doncs, que avui, a Blanes, s'ha fet real el que, si més no, 3268 persones havien imaginat i ens omple d'orgull poder ser l'eina que porti al concret cadascuna de les propostes del programa que van aprovar, sempre amb transparència absoluta quan no s'hagin pogut dur a terme i amb explicacions totals quan sí que es portin a terme.

Un govern amb 5 regidors i regidores, per a una ciutat de quasi 40.000 habitants

La capacitat política i l'experiència acumulada pel nou alcalde de Blanes i el regidor Albert Sanz, serà determinant per poder començar en la dinàmica de govern d'aquest mandat, i la vàlua política, professional i formativa de les regidores Olga López i Marina Vall-llosada i el regidor Carlos Garzón, ens fa sentir-nos convençuts que el govern de Blanes està en les millors mans des del minut 0.

Ara bé, a ningú se li escapa que el repte de governar no només la gestió estricta i rutinària, sinó d'encapçalar un projecte de canvi estructural i de liderar polítiques concretes que facin canviar la manera de governar i el futur de Blanes, mereixerà de la suma de més voluntats i de més mans.

La manera de fer ciutat, cosa que ha estat reiterada per ERC en la boca de l'alcalde de Blanes, republicanament és la voluntat de ser transparents sempre i d'estar oberts a la màxima participació de les forces polítiques i de la ciutadania a través de les estructures organitzades de representació que tenen (AAVV, entitats i associacions amb personalitat jurídica, etc.). "Braços que remin fort en el mateix sentit", segons l'Àngel Canosa.

Un programa de govern amb 10 eixos.

A això es dedicarà a partir de demà mateix el govern de Blanes a buscar un equip fort que escometi ja un programa de govern que ha de tenir els eixos principals que ERC va presentar a la ciutadania.

1. Un canvi en les maneres de dur a terme la governança des de la Casa de la Vila amb una administració local modernitzada i amb parets de vidre. Una administració que atengui a tenir cura dels ingressos i de la bona gestió per reduir el deute de forma clara per tal que la resta de polítiques, sobretot les socials, no pateixin mai.

2. Una organització municipal participativa que apoderi la ciutadania en un acte constant de democràcia participativa.

3. Unes polítiques actives per dinamitzar l'economia local: Clúster tèxtil i de formació professional, projecte de reformulació del turisme a Blanes en els termes del nostre programa electoral, atenció a l'agricultura i la pesca com a eixos econòmics amb valor afegit en la sostenibilitat, cura absoluta del valor medioambiental dels paratges protegits locals que els facin, alhora, un atractiu per a un turisme culte i sensibilitzat, respectuós amb els entorns naturals, semblant a com es produeix a moltes ciutats amb el nostre potencial paisatgístic i natural.

4. Una ciutat per als drets de persones. Polítiques actives perquè ningú no quedi enrere amb plans d'acció social que posi en el punt de mira que ningú quedi exclòs de la societat en els àmbits de feina, habitatge, dignitat vital.

5. Una ciutat per als drets dels animals. Volem una ciutat amable amb els animals, amb els drets i amb l'educació en la conviviència entre persones i animals, i amb la cura de la flora i la fauna salvatge.

6. Un pla d'acció urbanística a curt i mig termini. Volem atendre els barris més degradats en primer terme i atendre també la reestructuració de les zones turístiques de referència perquè siguin espais de creixement humà, econòmic i social. Un pla de mobilitat dissenyat perquè les persones tinguin mobilitat àgil i integral, perquè l'aparcament no sigui l'objectiu (busquem pacificar zones per als trànsits rodats urbans), però que no sigui un càstig afegit per la ciutadania i qui ens visiti. Busquem que les zones amb una geografia accentuada i amb població envellida tinguin accessos segurs que proporcionin mobilitat per a les persones, que és una manera de fer-les lliures del tot.

7. Una ciutat sostenible en molts àmbits: energies renovables, banca ètica, medi ambient, millora imprescindible del reciclatge de residus per arribar als estàndards europeus.

8. Una ciutat que formi la seva ciutadania de forma intel·ligent perquè tingui opcions de trobar feina a casa nostra i també perquè ningú no deixi d'aprendre i d'educar-se al llarg de la vida: formació integral. Farem un Pla d'entorn que es posi aquests reptes com a objectiu. Una ciutat compromesa també amb la digitalització dels serveis socials i amb la democratització dels accessos a la connexió per a la ciutadania. Caminarem per a fer de Blanes una smarts city.

9. Una ciutat de cultura viva, als carrers, dinàmica i potent, orgullosa del seu teixit social i de les seves entitats culturals. Cal un Pla d'acció cultural que situï a Blanes en el mapa de les comarques gironines i en l'ambit metropolità. Una ciutat solidària amb el món i digna amb l'acompliment dels compromisos amb les entitats socials i cooperadores.

10. Unes polítiques que busquin una solució immediata per l'aprofitament social i econòmic de la zona de l'antic pavelló i que estudiïn fermament com arribar a la construcció i sostenibilitat de la piscina que la ciutadania reclama.

Aquest govern , doncs, fixarà un pla de govern amb prioritats a curt termini (un any) mig termini (2-3 anys) i llarg termini (4 anys) i ja es posa a treballar.

Vivim ja determinats a servir el bé comú

En els propers dies tothom serà contactat per l'alcalde i el govern de Blanes perquè els republicans entenem així la politica i és el que la ciutadania demana quan ella mateixa vota de forma fraccionada. No tancarem cap porta a ningú a sumar-se a la negociació de les polítiques, però volem que qui comparteixi la governança amb aquest equip de govern també comparteixi lleialment les línies programàtiques que hem exposat o que les que aportin estiguin en la línia de coherència programàtica.

Sabem que no estem sols perquè tenim la complicitat de la ciutadania. Sabem també que trobarem la manera de ser sempre més arreu a favor de la bona feina a Blanes que aporti formació i cultura, feina digna, justícia social, distribució justa de la riquesa, atenció preferent a qui més necessiti i mirada de ciutat a 20 anys vista per fer que Blanes brilli, per fer de Blanes casa nostra, de tothom.

Cap honor és més gran que l'honor de servir-vos des d'una ètica netament republicana i una estricta voluntat de justícia social, els dos ulls amb què mirarem sempre Blanes.

Gràcies per la confiança dipositada en nosaltres. Us preguem que feu costat cadascú des del seu àmbit a un govern que avui mateix ja ha començat a caminar.

 

ERC de Blanes

Blanes, 16 de juny de 2019